Read Time:3 Minute, 13 Second

Op een blauwe maandag heb ik Sociale, Gezondheids- & Organisatiepsychologie gestudeerd. Dat is een mond vol en onder LASsers staat deze hoofdrichting dan ook beter bekend als SGOP of SHOP. Die laatste klinkt in ieder geval wel leuker. Hoewel het niet een volledige bachelor bedroeg, heb ik er veel van geleerd en heb ik kennis opgedaan, waar ik vandaag de dag nog steeds over nadenk en af en toe nog ophaal. Ik heb die dure boeken niet voor niets aangeschaft en puur uit eigen interesse blader ik er wel eens doorheen. Voordat jullie allemaal bang worden dat ik er zo een ben die beweert alles te weten wanneer je 60 EC in psychologie vakken hebt gevolgd; wees gerust. Ik pretendeer geen diepgaande kennis van zaken te hebben, noch direct als psycholoog aan de slag te kunnen gaan. Hoewel zij hard nodig zijn, moet je daarvoor niet bij mij aankloppen. Wat ik wel beweer is dat iedereen het volgende fenomeen kent en dat ieder persoon in meer of mindere mate de bijbehorende ideeën ervaart. 

Ik heb het namelijk over intrusies. Een fenomeen afgeleid van het Latijnse woord binnendringen. Het zijn (dwang)gedachten die zich opeens voordoen en die behoorlijk heftig of angstaanjagend kunnen zijn. Gelukkig verdwijnen deze gedachten over het algemeen weer snel uit je systeem. Het zijn gedachten zoals: ‘Wat nou als ik deze baby uit het raam gooi?’, ‘Wat zou er gebeuren als ik deze toevallige voorbijganger even een flinke mep verkoop?’ of ‘Hoe zou het zijn om uit het niets op deze railing te staan en over het randje te stappen?’ Intrusies schuren met wat je daadwerkelijk wil en gaan tegen je eigen intuïtie in. Het zijn dingen die je niet wil, maar wel denkt. Hierdoor kan je je schamen voor je intrusies en kan het dus ook zijn dat jij al jarenlang denkt dat jij de enige bent met deze idiote ideeën. 

Ieder weldenkend mens vraagt zich uiteraard af hoe je het in je hoofd haalt om baby’s pijn te doen. Laat staan de gedachte daaraan voorafgaand. En je zal toch niet echt die ene persoon aan de haren trekken of in diens kruis trappen? Je springt toch niet echt van deze brug af? Je trekt tijdens het presenteren toch niet daadwerkelijk opeens je kleren uit? Hoe ziek of gênant zou dat zijn?!

Naar maar nuttig 

Misschien kan je je vinden in één van de voorbeelden. Je bent lang niet de enige die ermee rondloopt, want uit onderzoek blijkt dat negen op de tien mensen er dagelijks mee te maken hebben. En dat betekent echt niet dat bijna negentig procent van de mensen meteen geestesziek is. Integendeel! Het hebben van intrusies getuigt dat jouw hersenen een uiterst getraind waarschuwingssysteem bezitten, waarmee ze jou beschermen tegen het maken van stompzinnige fouten. Dat je uit het niets geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld de bizarre gedachte om iemand – tot wie je je niet romantisch aangetrokken voelt – te zoenen, heeft als doel jou hiervan te behoeden dit om te zetten in actie. 

Het is dus helemaal niet raar, maar uiterst nuttig om intrusies te hebben. Desalniettemin zijn deze denkbeelden natuurlijk verre van aangenaam en hoop je ze niet vaak te ervaren. Toch hebben ze ervoor gezorgd dat onze voorouders in de prehistorie geen stenen gingen eten of baby’s van hoge rotsen gooiden. Daar pluk jij de vruchten van en daar valt uiteraard wel wat voor te zeggen.

Door: Yashwanti

Bibliografie

Van der Werf, S. (2021, September 28). Waar komen intrusies vandaan, en hoe gaan we daar mee om? Bedrock. https://www.bedrock.nl/intrusies-intrusieve-gedachtes/

GGZ Nieuws. (24 februari 2021). Veel mensen hebben last van intrusies – bizarre gedachten aan iets wat je niet wilt. ggznieuws.nl. https://www.ggznieuws.nl/veel-mensen-hebben-last-van-intrusies-bizarre-gedachten-aan-iets-wat-je-niet-wilt/

About Post Author

Yashwanti Puar

Thema’s zoals de maatschappij, globalisatie, mensenrechten en onrecht, (neuro)psychologie, ongelijkheid, ethiek en filosofie, duurzaamheid, geschiedenis, politiek en activisme staan veelal centraal in mijn artikelen en columns. Daarnaast lees ik graag kranten en boeken, ga ik graag naar het theater, kijk ik veel films en detectives ben ik altijd in voor een goed gesprek en een inhoudelijke discussie.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
100 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Boomers en millennials verenigd
Next post Meer bloemen er bij
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!