Read Time:3 Minute, 42 Second

Het lijkt tegenwoordig alsof boomers lijnrecht tegenover generatie Y en Z staan. Toen een jonge Nieuw-Zeelandse politicus in de parlementszaal werd onderbroken door een oudere politicus, gebruikte de jongvolwassene de term ‘OK boomer’, verwijzend naar de achterhaalde standpunten van de oudere generaties in tegenstelling tot generatie Z. 

Ik durf te wedden dat de verschillen onderling lang niet zo groot zijn als gedacht. Ongeacht tot welke generatie jij behoort, willen we allemaal in een welvarend leven zonder crisis en klimaatproblematiek. De generalisatie van generaties maakt het verbinden van groepen mensen in de samenleving onmogelijk, terwijl die verbinding juist zo belangrijk is. Bij deze wil ik een lans breken voor hen die zoeken naar maatschappelijke verbinding, ongeacht generatie of leeftijd. 

Het generatieconflict

De generalisatie van de generaties ziet er tegenwoordig als volgt uit: Boomers worden vaak gezien als conservatief en collectief-gericht, terwijl millennials progressief en individualistisch zijn. De oudere generaties zien de jongere generaties als aanstellers, te kritisch, narcistisch en uiterst verwend. Tevens hebben boomers jaar in jaar uit gezegd hoe fijn het is om jong te zijn, dat studeren ‘de tijd van je leven is en dat je er nu extra van moet genieten’. Dit is niet iets wat de ‘pechgeneratie’ kan beamen nu zij niet meer in staat zijn tot een ‘leven lang leren’, geen zekerheid hebben tot een huis of fatsoenlijke woning, kampen met mentale problemen en geen vaste baan kunnen krijgen. Generatie Y en Z is van mening dat de senioren hen juist hebben opgezadeld met de lasten van de protestgeneratie. Volgens hen hebben de ouderen enkel de lusten ervaren van de verzorgingsmaatschappij, van onbegrensd kunnen reizen en spenderen. Jongeren van nu zitten met hoge zorgkosten, klimaatverandering en zijn onzeker of ze wel net zo welvarend kunnen zijn als de boomers. 

In de politiek zijn voornamelijk leden van de oudere generaties te vinden. Die dan ook nog eens vooral witte mannen van middelbare leeftijd zijn, die over het algemeen Peter heten en voornamelijk de dienst uitmaken in het bedrijfsleven. Ze lijken mijlenver te staan van ten minste een deel van de groep die ze zouden moeten representeren; een zeer diverse groep jongvolwassen die de toekomst vormen. 

Vereniging 

Ondanks de bovengenoemde conflicten zijn er ook veel overeenkomsten. Iedere generatie met jongeren zich vaak afzet tegen hun ouders (wat naar mijn mening tot op zekere hoogte erg gezond en nuttig is). De babyboomers hebben zich grootschalig verzet tegen hun ouders met diens ouderwetse gedachtegoederen en de huidige digital natives doen dit eveneens met achterhaalde overtuigingen. Beiden groepen hebben massaal geprotesteerd tegen beleid en gedachtegoederen, getuige de vele protesten omtrent machtsverhoudingen, feminisme, tegen excessieve uitstoot en voor het milieu.

Net als de boomers proberen de jongeren stemgewicht te krijgen in de maatschappij en de politiek. Beiden vinden vrijheid een groot goed, zowel vrijheid van meningsuiting als de vrijheid om te doen wat je wil. De huidige tieners cancelen mensen als Johan Derksen of Khadija Arib en proberen anderen bewust te maken van misstanden middels de term woke. Waar de provo’s destijds begonnen als een geweldloze protestbeweging is Extinction Rebellion tegenwoordig een geweldloze organisatie. Desalniettemin lijkt het erop dat iedere generatie vrediger en pacifistischer is dan degene daarvoor, iets wat beide generaties dus gemeen hebben.

Verzoening 

Door te kijken naar de mens, dan naar diens generatie, is het mogelijk om meer naar de behoefte van de bevolking te handelen. Millennials moeten Boomers daarom vooral niet de mond snoeren of direct cancelen. Door gehoor te geven aan andermans ideeën en problemen kom je als samenleving verder. Als jongeren begrepen worden door ouderen en vice versa, kunnen grote stappen gemaakt worden, zowel maatschappelijk als politiek. Millennials kunnen hoogstwaarschijnlijk beter omgaan met tegenslagen omdat ze op jongere leeftijd meer te verduren hebben, iets waar boomers flink van kunnen leren. Ook kunnen oudere generaties leren van de manier waarop de jongere generaties opkomen voor wat zij belangrijk vinden. Zij zoeken het mondialer en breder op, zijn mondiger en maken gebruik van digitale media en middelen om zaken aan de kaak te stellen. Getuige dit artikel. 

Eén ding wil ik wel vooropstellen; hoe beter de representatie van de samenleving in de politiek, hoe meer mensen daar nu en in de toekomst baat bij hebben. Waar macht is, vind je zelden de jongeren van de toekomst. Wat wij als samenleving belangrijk vinden, verbindt ons immers allemaal, en met verbinding lijkt mij helemaal niks mis.

Door: Yashwanti

About Post Author

Yashwanti Puar

Thema’s zoals de maatschappij, globalisatie, mensenrechten en onrecht, (neuro)psychologie, ongelijkheid, ethiek en filosofie, duurzaamheid, geschiedenis, politiek en activisme staan veelal centraal in mijn artikelen en columns. Daarnaast lees ik graag kranten en boeken, ga ik graag naar het theater, kijk ik veel films en detectives ben ik altijd in voor een goed gesprek en een inhoudelijke discussie.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Waarom stoppen we met spelen?
Next post Intrusies; waarom je geen baby’s uit het raam gooit 
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!