Read Time:2 Minute, 54 Second

De dorre tak in zijn hand is uitgegroeid tot een lichtgevend zwaard en de oude vervallen boomhut is een gigantische uitkijktoren geworden. Urenlang kan mijn broertje zich met zijn vriendjes vermaken door te spelen in onze tuin, waarbij er in hun hoofdjes een hele andere wereld wordt gevormd. Ze hebben er geen beeldscherm voor nodig, alleen hun fantasie biedt materiaal genoeg. Waarom verdwijnt die fantasie naarmate je ouder wordt, waarom spelen volwassenen niet meer?

Fantasie is van essentieel belang voor de ontwikkeling van kinderen. Het helpt hen de wereld om hen heen beter te begrijpen. De reden dat kinderen meer fantasie hebben dan volwassenen is dat ze minder kennis van de wereld hebben. Om de gaten in hun kennis op te vullen gebruiken ze hun verbeelding. Zo wordt een krakende vloer al snel een monster onder het bed en wordt een ruisend geluid veroorzaakt door vliegende spoken, in plaats van door de wind. Wat voor een kind niet te verklaren valt, wordt ingevuld door fantasie. Op latere leeftijd wordt alles duidelijker en is er minder behoefte aan fantasie, omdat er meer kennis van de wereld is.

Dat neemt niet weg dat er nog steeds behoefte is aan spelen, ook voor volwassenen. De Amerikaanse psychiater Lenore Terr beweert dat spelen ook voor volwassenen gezond is. Het werkt stressverlagend, is een manier om negatieve gevoelens te uiten en versterkt de creativiteit. In een stressmaatschappij waarin burn-outs als een heersende griep rondvliegen en iedereen altijd maar haast lijkt te hebben, kan spelen ontspanning bieden. 

Spelen is van invloed op wie je bent, wie je wordt en hoe gelukkig je bent. Dat blijkt uit onderzoek van Stuart Brown. Hij sprak meer dan 6000 mensen voor zijn boek:  Play: how it shapes the brain, opens the imagination, and invigorates the soul. Zo ondervroeg hij ook moordenaars in een Texaanse gevangenis, die aangaven maar weinig te hebben gespeeld in hun jongere jaren. Volgens zijn onderzoek kan hoeveel je hebt kunt spelen vroeger van invloed zijn op hoe goed je later in je vel zit. 

Bijna alles wat we doen, willen we doen om productief te zijn. Zelfs de schaarse vrije tijd die we hebben willen we nuttig inzetten. Hardlopen om te werken aan je conditie, sporten voor competitie of voor geld. Als volwassenen spelen is er al snel een extern doel aan verbonden. Terwijl in de definitie van spelen juist belicht wordt dat spelen niet per se een doel heeft, maar een doel op zich is. Aan spel voor volwassenen hangt meestal een prijskaartje: een bowlingbaan, escape room of klimhal. Een simpele speeltuin (of verwilderde achtertuin) lijkt niet meer genoeg te zijn. 

We kunnen niet ontkennen dat op een bepaalde leeftijd de magie die ooit over je omgeving kon uitstrooien, beetje bij beetje verdwijnt. Hoeveel moeite ik ook doe, ik kan die dorre tak in mijn hoofd niet omtoveren tot een lichtgevend zwaard, een gave die mijn broertje wel bezit. Dat neemt niet weg dat spelen voor volwassenen gezond is. Dus waarom zouden we stoppen met spelen? 

Door: Mirte

Bibliografie

Webb, B. (2007). The real purpose of fantasy. The Guardian. https://www.theguardian.com/b ooks/booksblog/2007/apr/23/bridgingthegapswhyweneed

Steen, T. v. d. (2019). Volwassenen spelen te weinig en dat is zonde. https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2019/04/volwassenen-spelen-te-weinig-en-dat-is-zonde/

Gieles, J. (2021). Volwassenen moeten meer spelen. Psychologie Magazine. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/we-moeten-meer-spelen/

About Post Author

Mirte Dophemont

Mijn interesses liggen soms ver uit elkaar, maar mijn artikelen zullen vaak creatief zijn of over maatschappelijke thema's gaan. Naast schrijven hou ik ook veel boeken lezen, dus je zult regelmatig ook boekentips van mij tegenkomen.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Hello Goodbye
Next post Boomers en millennials verenigd
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!