De gloednieuwe themaweek rond het thema ´bloeien´ wordt afgetrapt met een artikel over kleine diertjes die o zo belangrijk zijn voor een bloeiende natuur. Dus voordat je je zorgen gaat maken over spelfouten in de titel, begin eerst maar even met lezen ;). Het artikel is geschreven door KLASseposts eigen Mirte, en de mooie illustratie hierboven werd gemaakt door haar naamgenoot Mirthe Hoetink. Veel leesplezier!
Kun je je voorstellen dat je op een zonnige middag in de tuin gaat zitten om te tellen hoeveel geel-zwart gestreepte beestjes er voorbij vliegen? Geen schaapjes tellen, maar bijtjes tellen. Drie weekenden geleden was de Nationale Bijentelling, die al sinds 2018 wordt georganiseerd. Een bijentelling om meer inzicht te krijgen in hoe het gaat met de bij; de laatste tijd niet zo goed namelijk. Wereldwijd wordt de helft van alle bijensoorten bedreigd. En het uitsterven van die soorten heeft meer impact dan je in eerste instantie misschien zou denken.
Zonder bijen kunnen we gedag zeggen tegen aardbeien, avocado, appels, peren, komkommer, sla, koffie en zelfs chocola. En dat is niet het enige: ongeveer een derde aan het brede scala aan voedsel dat we tot ons nemen wordt bestoven door bijen. Het is maar de vraag of er zonder bijen genoeg voedsel zou overblijven. Zonder bijen zullen er veel minder planten en bloemen zijn, wat als een domino-effect door zal werken en ook het dierenrijk flink zal inperken. Zonder bijen komt het hele ecosysteem op losse schroeven te staan.
Hoe komt het dat het zo slecht gaat met de zoemende diertjes? Een belangrijke oorzaak is de moderne landbouw. Grootschalig uitgestrekte velden waar maar één gewas op wordt verbouwd, zorgen ervoor dat het dieet van bijen wordt beperkt. Een gewas staat namelijk maar een beperkte periode in bloei en wilde bijen leven van het stuifmeel van bloeiende planten. Waar vroeger een stuk land vol stond met onkruid, paardenbloemen en pinksterbloemen, worden deze nu al snel weggemaaid door gigantische machines, die een gemillimeterd gebied achterlaten. Dat terwijl juist die wilde bloemen en planten voor bijen de basis vormen.
En niet alleen in de landbouw, maar ook in de achtertuin wordt er al snel korte metten gemaakt met ongewenste plantjes. Wie komt het gebrom van grasmaaiers nou niet bekend voor op zonnige dagen? Om ook in tuinen bijen en op andere plekken in de stad bijen te stimuleren hebben verschillende gemeenten een actie bedacht: Maai Mei Niet. Met de actie willen ze mensen oproepen om een maand lang hun tuinen niet te maaien om zo te zorgen voor meer bloemen en blije bijen.
En dat is niet alles. Mensen worden ook gestimuleerd om zelf bloemenzaadjes rond te strooien. In Nederland en Vlaanderen zijn gratis inheemse bloemzaden op te halen bij ‘voedselbanken’ voor bijen. Zakjes vol bonte wikke, slangenkruid, wilde marjolein en vertakte leeuwentand, de meest bijzondere namen komen voorbij. Wanneer er meer wilde bloemen komen, zullen er ook meer bijen komen die op hun beurt weer meer bloemen laten bloeien.
Van bijentelling tot voedselbanken voor bijen, er wordt van alles in Nederland georganiseerd om bijen te helpen. Ik vraag me af hoeveel effect het daadwerkelijk zal hebben. Of het brommende geluid van grasmaaiers deze maand overstemd zal worden door zoemende bijen, of dat Maai Mei Niet toch niet echt nageleefd zal worden. Nu is lastig in te schatten of het zal werken. Wellicht dat er over een paar jaar een stuk meer bijen te tellen zijn.
Bibliografie
Palmer, B. (2022). A world without bees? Here’s what happens if bees go extinct. NRDC. https://www.nrdc.org/stories/world-without-bees-heres-what-happens-if-bees-go-extinct
NOS. (24 april 2023). Bijentellers zien dit jaar minder bijen en andere bestuivers. https://nos.nl/artikel/2472632-bijentellers-zien-dit-jaar-minder-bijen-en-andere-bestuivers
Timmer, E. (11 april 2023). Hulp voor wilde bij: gratis inheems zaad moet teruggang keren. https://www.parool.nl/nederland/hulp-voor-wilde-bij-gratis-inheems-bloemenzaad-moet-teruggang-keren~b4c4cd0d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Average Rating