Read Time:2 Minute, 21 Second

Voor de themaweek deelt LASagna twee heerlijke (veganistische!) receptjes met ons. Ideaal voor als je tijdens het lange weekend niets te doen hebt en je zin hebt in wat uurtjes in de keuken. Veel lees- en kookplezier!

Recept 1: Focaccia met bloemdecoratie 

Bereidingstijd: circa 2 uur.

Ingrediënten:

Brood:

  • 550 gram bloem
  • 340 gram water
  • 30 gram olijfolie
  • 7 gram gist
  • 2 teentjes knoflook
  • snufje zout
  • rozemarijn

Decoratie:

  • basilicum
  • mini paprikaatjes
  • olijven
  • rozemarijn
  • salie
  • tijm
  • tomaatjes
  • (rode) ui

Bereidingswijze:

  1. Bak de rozemarijn samen met twee teentjes knoflook in de olijfolie, laat niet te bruin worden. Laat afkoelen. 
  2. Doe het water en de bloem in een kom. Meng dit met deeghaken of kneed met je handen. Voeg de gist toe en meng er doorheen. Voeg vervolgens langzaam de olijfoliemix uit de pan toe.
  3. Maak van dit deegmengsel een bol en leg deze in een kom ingevet met olie. Dek met een theedoek af, zet op een warme plek en laat rijzen voor één uur.
  4. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Leg het deeg op een rechthoekige bakplaat die is afgedekt met bakpapier en verspreid het deeg over de rechthoekige vorm. Dek af en laat 10 minuten rijzen.
  5. Na het rijzen kan je met je vingers gaatjes in de focaccia maken en deze bestrijken met zout en rozemarijn.
  6. Decoreer de focaccia met de basillicum (blaadjes), mini paprikaatjes (bloemen), olijven (bloemen), rozemarijn (steeltjes), salie (bladeren), tomaatjes (bloemen) en uien (tulpen). Ps. kijk eens naar de foto bij dit recept, of doe inspiratie op, op Pinterest. 
  7. Bak circa 20 minuten in de oven.

Ps. Op de foto’s zie je hoe ikzelf een tijdje terug het focaccia brood gemaakt heb 🙂

Recept 2: paardenbloemensiroop

Bereidingstijd: circa 1 uur, let op: het geheel moet één dag staan.

Ingrediënten:

  • 30 paardenbloemen (kun je zelf plukken!),
  • 1 liter water
  • 500 gram suiker
  • 2 eetlepels (vegan) honing
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • specerijen naar smaak

Bereidingswijze:

Dag 1:

  1. Pluk 30 paardenbloemen op een afgelegen plek, zodat je weet dat deze niet vies zijn;
  2. Scheid de gele bloemen van de groene stelen en doe de bloemen in een zeef. Was deze goed! De groene delen zijn bitter, dus probeer zoveel mogelijk groen te verwijderen.
  3. Snijd de citroen in partjes.
  4. Doe de bloemen, citroenpartjes, kaneel en eventueel specerijen in een pan met één liter water en zet op een vuurtje.
  5. Voeg de suiker en (vegan) honing al roerend toe. Blijf roeren tot dit is opgelost.
  6. Haal de pan van het vuur en laat een dag staan. 

Dag 2:

  1. Hang een theedoek in een zeef en zet hier een pan onder. Gooi het mengsel erdoorheen. Wat in de theedoek blijft hangen, kan je weggooien.
  2. Steriliseer eventueel een fles. Doe vervolgens de paardenbloemensiroop uit de pan, in de fles. Voilà! 

Naar: https://www.thegreenlist.nl/wildpluk-recept-paardenbloemensiroop-maken/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Collagegedicht uit Wolkers
Next post LPF: De blauwdruk voor de bloei van populisme in Nederland
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!