Read Time:2 Minute, 53 Second

Ik werd laatst aangevallen door ijsbergen. Niet echt hoor, maar in mijn droom. Mijn onkruidrijke tuin was ineens een woeste rivier. Stukken helderwit ijs vormden zich in het midden en kwamen op me afgestoven. Ik weet dat mijn tuin niet vol water staat. Ik weet ook dat ijsbergen me niet kunnen aanvallen. Maar toch geloofde ik alles alsof het totaal logisch was en rennen de enige uitweg was. Dromen zijn dingen die me echt fascineren. Het zijn zulke rare combinaties van flarden gebeurtenissen, dat er soms geen touw aan vast te knopen is. Wat is het nut van die dromen? Waarom dromen we? En kunnen dromen iets betekenen?

Terwijl je droomt staat je kortetermijngeheugen meestal uit. Dit is het deel van je hersenen waar je tijdelijk informatie opslaat. Wanneer dat uit staat kun je maar aan één ding tegelijk denken. Je kunt  dan niet tijdens het dromen denken aan hoe gek iets eigenlijk is. Daarom lijkt alles logisch in je droom, terwijl er de meest onlogische dingen gebeuren. Ook heb je hierdoor vaak niet door dat je aan het dromen bent. Een deel van je brein werkt dus niet wanneer je slaapt. Maar andere delen van je hersenen blijven wakker en zorgen ervoor dat je droomt.

Je droomt om te vergeten, te verwerken en te oefenen. Als je alles zou onthouden wat je meemaakt, zou je brein overvol raken. Daarom moeten er dingen worden losgelaten, en dat gebeurt terwijl je droomt. Je dromen weerspiegelen je dagelijkse leven, je zou ze kunnen zien als de andere kant van je ervaringen. Vaak kun je ook momenten uit je leven in je dromen herkennen. Zo kunnen bepaalde gebeurtenissen worden verwerkt. Dromen die vaak voorkomen, zijn dromen waarin je vlucht voor iets of iemand. Ook dit is niet zonder reden. Je hersenen testen hiermee je fight or flight vermogen. Ze leren je omgaan met dreigende situaties. Zoals wanneer er ijsbergen op je afkomen, je weet immers maar nooit.

En wat is de betekenis van terugkerende dromen? Deze wijzen meestal op een onopgelost probleem.  Zo had ik vroeger een reeks aan dromen dat ik werd vergeten door mijn moeder. Dat ze met een leeg stoeltje achterop haar fiets wegfietste en mij op een vreemde plek achterliet. Een droom die me maar bleef achtervolgen, als een serie waar je iedere dag een aflevering van kijkt. Ik neem aan dat mijn moeder me nooit echt vergeten is (toch mam??), zou deze droom dan symbool kunnen staan voor iets anders? Volgens Sigmund Freud wel, hij dacht dat de beelden die je ziet in je dromen ergens anders naar verwezen. Hij zag dromen als een bruggetje van je onderbewustzijn naar je bewustzijn. Een manier waarop je onderdrukte gevoelens, wensen en angsten aan het licht komen.

Dromen zijn verre van nutteloos en kunnen nog veel meer doelen hebben dan ik hier heb genoemd. Dus volgende keer als je denkt: wat ik nu heb gedroomd slaat helemaal nergens op, ga dan eens bij jezelf na of dat wel echt het geval is. Misschien kunnen je dromen je meer vertellen dan je denkt.

Eaton, A. 15 juli 2022. Spoedcursus Freud over dromen. Filosofie Magazine. https://www.filosofie.nl/spoedcursus-freud-over-dromen/#:~:text=Freud%20zag%20dromen%20als%20een,tegen%20storende%20invloeden%20van%20buitenaf.

InfoNu. 2016. De betekenis van steeds terugkerende dromen. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spiritueel/149399-betekenis-van-een-steeds-terugkerende-droom.html

https://www.tedtalk.com/talks/amy_adkins_why_do_we_dream

About Post Author

Mirte Dophemont

Mijn interesses liggen soms ver uit elkaar, maar mijn artikelen zullen vaak creatief zijn of over maatschappelijke thema's gaan. Naast schrijven hou ik ook veel boeken lezen, dus je zult regelmatig ook boekentips van mij tegenkomen.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post (Jas)zakken vol geluk
Next post Bestuursblog #67
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!