Read Time:1 Minute, 54 Second

Dat was me een weekend. 5 dagen lang ordinair bier drinken, aparte kleding en lekker gek doen. Het voelde als een eeuwigheid geleden. Carnaval. Waar ik vorig jaar meer van mezelf geleerd had dan ooit tevoren – het laatste feestje voor de coronapandemie was carnaval, en vorig jaar “konden we weer losgaan” – voelde ik me dit jaar vooral heel goed. Sowieso is dit feest er een waarbij ik alle gevoelens van stress kan laten varen, waar ik enkel en alleen wil genieten. En toch wat dit jaar beter.

Omschrijven waarom kan ik niet. Als ik het gevoel probeer te beschrijven in woorden doe ik tekort aan de waarheid. Afgelopen weekend was het gewoon goed. “Gewoon goed”. Ik hoor het mezelf zeggen. Carnaval met enkel mooie momenten, geen greintje herinnering aan studie of werk; ik was de rust zelve.

Oké, dat laatste lieg ik. Mijn carnavalsweekend was allesbehalve rustig. Ik stond iedere dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in de stad. Ik heb mensen gezien en gesproken die ik in geen jaren ben tegengekomen. Daarnaast heb ik natuurlijk veel tijd doorgebracht met mijn vrienden. Dat was echt nodig. De laatste maanden was ik erg druk met van alles en nogwat, waardoor ik maar weinig tijd heb gehad om met mijn vrienden door te brengen. Heerlijk om die gemiste tijd in te halen.

Voor wie het zich afvraagt: ik heb carnaval gevierd in Grolle (buiten carnaval om genaamd ‘Groenlo’), waar ik vandaan kom. “Een klein stadje in de Achterhoek, boven de rivieren, daar kunnen ze toch helemaal niet carnavallen?” Ohjazekerwel! Groenlo kent een rijke carnavalsgeschiedenis met eigen gebruiken, een grote optocht en natuurlijk een prins en adjudant. Eén van mijn favoriete gebruiken is dat de prinsen en adjudanten uit omliggende dorpen zoals Nölershol (Lievelde) en het buurtgemeenschap Voor-Beltrum (met carnavalsvereniging de Maïspotters) op tour gaan langs elkaars plaatsen en zo hun noaberschap (Achterhoeks dialect voor iets als ‘het zijn van goede buren’) versterken.

Dit laatste is sowieso iets dat altijd centraal zal blijven staan tijdens carnaval in Grolle. Iedereen houdt van elkaar. Zelfs Lichtenvoordenaren en Grollenaren drinken samen een biertje (dat is vergelijkbaar met Ajax- en Feyenoordsupporters, dus dat zegt wel iets!).

Ik kijk nu al uit naar volgend jaar, met nog meer gezelligheid en nog meer gekheid.

Door: Justin.

About Post Author

Justin Klein Tank

In mijn columns en artikelen kom je veelal politieke en maatschappelijke thema’s tegen die op het moment van uploaden zeer relevant zijn. Mijn interesses liggen dan ook in dit gebied. Ik volg het maatschappelijk debat op de voet en haal mijn informatie uit veel verschillende journalistieke en wetenschappelijke bronnen. Mijn stukken zijn een analyse van deze informatie, en dus een analyse van onze samenleving. Maar bovenal vind ik schrijven erg leuk om te doen.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Spectator: H3+4
Next post Penny het draakje
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!