Read Time:1 Minute, 54 Second

Ooit bestond er een tijd dat het niet normaal was om standaard een telefoon bij je te hebben. Maar voor veel mensen is het nu vanzelfsprekend en hoort het bij ons leven. Zo zullen de kinderen die nu geboren worden opgroeien met AI (Artificial Intelligence), iets wat voor ons redelijk nieuw is, maar in de toekomst misschien wel net zo vanzelfsprekend zal zijn als mobiele telefoons. Gezichten namaken, stemmen vervormen, hele essays of liedjes schrijven, AI ontwikkelt zich ontzettend snel. Het kan ons helpen op allerlei manieren, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. 

Het boek Klara and the sun geeft een toekomstvisie van AI. Een toekomst waarin kinderen niet meer naar school gaan, maar thuis les krijgen van leraren op een scherm. Om toch sociaal contact te kunnen behouden zijn de rijkere gezinnen in staat om een Artifical Friend, een AF, voor hun kind te kopen. Een hele intelligente robot die eruit ziet als een normaal kind. In het boek kunnen kinderen ook ‘gelift’ worden, waarbij ze genetisch gemanipuleerd worden om hun academische vaardigheden te verbeteren. Maar hier zijn ook risico’s aan verbonden, sommige genetische manipulatie gaat ten koste van de gezondheid van het kind en kan levensbedreigend zijn. 

Het boek is geschreven vanuit Klara, een AF die gekocht wordt voor een kind genaamd Josie. Josie is zelf ook genetisch gemanipuleerd, maar is hierdoor ziek geworden. Alle AF’s werken op zonne-energie en Klara heeft daarom ook een sterke connectie met de zon. Ze gelooft dat de zon in staat is om Josie uiteindelijk te genezen. Maar naast de zonnige kanten, laat het boek ook de duistere kanten van AI zien. Op een gegeven moment is er een kantelpunt, waardoor de mogelijkheden van AI een gevaarlijke wending krijgen. Het boek schetst een dystopisch beeld van de toekomst van AI en laat je afvragen of de ontwikkeling ervan ook te ver kan gaan. 

Ik zou het boek sterk aanbevelen aan liefhebbers van sciencefiction en iedereen die AI interessant vindt. Dat het geschreven is vanuit een robot maakt het boek erg origineel, een robot bezit namelijk geen empathie of gevoelens, terwijl ethiek juist een essentiële rol speelt in het boek. Dat maakt het een erg bijzonder boek en zeker de moeite waard om te lezen!

About Post Author

Mirte Dophemont

Mijn interesses liggen soms ver uit elkaar, maar mijn artikelen zullen vaak creatief zijn of over maatschappelijke thema's gaan. Naast schrijven hou ik ook veel boeken lezen, dus je zult regelmatig ook boekentips van mij tegenkomen.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Hoe make-up een beschermlaagje werd tussen mij en de wereld
Next post Op je gekst
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!