Read Time:1 Minute, 34 Second

Door: Mirte

Wat als je als enige mens nog overgebleven bent, terwijl de rest van je soortgenoten is uitgestorven? Er bestaat alleen nog een variant op de mens, met genetische aanpassingen. Ze kunnen wel praten, maar zijn beperkt in hun kennis van de wereld die er voor hen bestond. Overblijfselen van de voorgaande bewoners van de aarde, zoals een computermuis of een stuk glas, zijn voor hen een raadsel. Met al hun vragen kunnen ze terecht bij de laatst overgebleven mens die als alwetend wordt beschouwd en hen maar al te graag te woord staat. 

Daar begint het boek: Oryx and Crake van Margaret Atwood mee. Atwood is vooral bekend door haar boek The Handmaid´s Tale, maar ik vond dit wat later geschreven boek ook zeker de moeite waard. Het bevat een visie van de toekomst met daarin een mengsel van angstaanjagende, maar ook wonderbaarlijke momenten. Atwood voert je mee in een verhaal dat zich afspeelt in een compleet andere wereld, een verhaal aan het einde van deze wereld. 

Het verhaal wordt beschreven vanuit de (vermoedelijk) laatst overgebleven mens, die zichzelf omdoopt tot Sneeuwman en met deze naam zijn verdere leven doorgaat. Het verhaal wisselt af in tijd, waarbij Sneeuwman vaak terug duikt in zijn memoires van de tijd dat hij nog als Jimmy door het leven ging. De tijd waarin hij nog omringd was door zijn soortgenoten. Stukje bij beetje wordt  ontrafeld over hoe hij in zijn situatie gekomen is en wat er met de rest van de mensheid is gebeurd. 

Mocht je nou nog een boek zoeken om het nieuwe jaar mee te starten, dan is dit zeker een aanrader. Het is een uniek boek met een eigenaardige visie en het bevat veel elementen die je aan het denken zetten. Vooral voor liefhebbers van science fiction, maar ook voor anderen, zou ik het boek sterk aanbevelen. 

About Post Author

Mirte Dophemont

Mijn interesses liggen soms ver uit elkaar, maar mijn artikelen zullen vaak creatief zijn of over maatschappelijke thema's gaan. Naast schrijven hou ik ook veel boeken lezen, dus je zult regelmatig ook boekentips van mij tegenkomen.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Bestuursblog #49: Het mislukte voornemen om niet over voornemens te schrijven
Next post Lützerath bleibt!
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!