Read Time:2 Minute, 48 Second

De nieuwe themaweek met het thema ‘liefde’ is begonnen! De eerste dag staat in het teken van familieliefde, KLASseposts eigen Mirte heeft een artikel geschreven over hoe deze liefde verschilt van andere soorten liefde. Veel leesplezier!

Familieliefde, daar kan ik wel wat over schrijven, dacht ik. Maar het bleek toch moeilijker dan gedacht, starend naar een leeg wit beeldscherm was de inspiratie ver te zoeken. Dus deed ik wat ik normaal doe wanneer ik me ongeïnspireerd voel, het met mensen erover hebben. Zittend aan de eettafel met mijn familie gooide ik het in de groep. Nou moet ik zeggen dat ik er niet zoveel aan had. Een paar domme grapjes van mijn vader, mijn moeder die het onderwerp niet snapte, een betweterige opmerking van mijn zusje en mijn broertje die er alweer iets anders doorheen riep. Qua onderwerp inspiratie werd ik er niet veel wijzer van, maar even de tafel rondkijken hielp dan weer wel. Want de onderwerpen die opkwamen herinnerden me aan het feit dat mijn familie eigenlijk best wel raar is. En ik denk niet dat ik de enige ben die een gekke familie heeft. Sterker nog, ik denk dat het vaak zo is dat je familie je op de gekste manier kent, en jij hen. 

Mensen passen zich bij iedereen wel een beetje aan in de omgang. Je wilt toch aardig gevonden worden door anderen en goed overkomen. Want uiteindelijk is dat de manier waarop je vrienden maakt. Vrienden zijn immers een keuze, iets vrijblijvends, iets wat je zomaar voordat je het weet kwijt kan zijn. Je familie is geen keuze, ze zijn nou eenmaal je familie. Dus ligt er geen druk op dat je elkaar moet mogen of goed wilt overkomen, want je familie blijft toch wel je familie. Ik denk dat familieliefde daarom ook een stuk anders is dan liefde voor vrienden, of romantische liefde, of welke soort liefde dan maar ook. 

Familieliefde is onvoorwaardelijk, iets waar je hopelijk mee opgroeit en waar je altijd op terug kunt vallen. Je familie kent je op de meest ongefilterde manier mogelijk. Want zeg nou eerlijk, wanneer je met een chagrijnig hoofd je bed uit stapt, ga je niet met een neppe glimlach aan de ontbijttafel zitten. Je gedraagt je gewoon zoals je voelt. En zo gaat je familie ook met je om. Mijn zusje geeft mij altijd haar bloedeerlijke mening, of ik er nou op zit te wachten of niet. Je kunt zeggen wat je wil, maar ze zal me nooit laten rondlopen met een rare pennenvlek op mijn gezicht, of een pluk die uit mijn haar steekt, of een broek die ze vindt lijken op een vuilniszak, of… oke ik zal stoppen. Het kan soms fijn zijn om mensen om je heen te hebben, waarvan je weet dat ze je honderd procent hun oprechte mening zullen vertellen. 

Je zult je vast wel eens schamen voor je familie en je afvragen waarom ze zijn zoals ze zijn. Wanneer vrienden voor het eerst over de vloer komen heb je misschien wel eens tegen je familie gezegd: kunnen jullie voor even alsjeblieft ‘normaal’ doen. Maar is er iemand normaal wanneer je echt helemaal jezelf bent? Soms kan ik gek worden van mijn familie, maar dat valt gelukkig niet zo op, want zij zijn net zo gek.           

About Post Author

Mirte Dophemont

Mijn interesses liggen soms ver uit elkaar, maar mijn artikelen zullen vaak creatief zijn of over maatschappelijke thema's gaan. Naast schrijven hou ik ook veel boeken lezen, dus je zult regelmatig ook boekentips van mij tegenkomen.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Klara and the sun – Kazuo Ishiguro
Next post Zusterliefde in het geel
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!