Read Time:6 Minute, 45 Second

Komende woensdag (22 november) is het alweer tijd om ons steentje bij te dragen aan de democratie. Misschien wat eerder dan verwacht pakken we het befaamde rode potloodje op om te stemmen in de landelijke Tweede Kamer verkiezingen. Voor de meeste beginnende studenten zal dit de eerste keer worden dat zij hieraan mee mogen doen. Het belang van stemmen zal ik in dit artikel niet uitgebreid betogen, toch wil ik benadrukken dat het belangrijk is voor onze generatie om onze stem te laten horen. Wij zijn de toekomst van Nederland en stemmen is een makkelijke manier om die toekomst te beïnvloeden.

Een obstakel waar ik zelf tegenaan loop bij stemmen is simpelweg keuzestress. Ik weet over het algemeen wel wat mijn waarden zijn en welke partijen daar ongeveer mee overeenkomen, maar in Nederland hebben we zoveel partijen om uit te kiezen dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Een ander obstakel waar ik tegenaan loop is dat ik altijd het gevoel heb dat ik niet genoeg weet over de partijen en de algemene politiek. De verkiezingen van dit jaar helpen niet mee door niet alleen de grote hoeveelheid nieuwe lijsttrekkers, maar ook nog eens de nieuwe partijen. Ik voel ook geen grote drang om mijn vrije uurtjes te besteden aan het grondig onderzoeken van de politiek, maar toch wil ik mijn stem laten horen.

Vandaar dit artikel dus, een korte gids voor de student die steeds zegt dat hij zich in gaat lezen, maar dat nog steeds niet gedaan heeft. In dit artikel zal ik een overzicht geven van drie van de meest relevante en belangrijke onderwerpen voor studenten, en de meningen van een aantal partijen daarover. Ik zal uiteraard proberen om hier zo objectief mogelijk over te schrijven, en in het kader van transparantie leek het mij relevant om te vermelden dat ik een stem geschiedenis heb van BIJ1 en GroenLinks. De stemwijzer van dit jaar vermeldde mij dat ik het meeste overeenkom met GroenLinks/PvdA. Ik heb nog niet definitief besloten wat ik zal stemmen komende woensdag, maar op deze manier kan een kritische lezer hopelijk mijn onbewuste linkse neigingen oppikken uit dit artikel.

Als laatste wil ik benadrukken dat ik iedereen die van plan is om te stemmen aanspoor om zelf verder onderzoek te doen. Een aantal tips van mij zijn het gebruik maken van een stemwijzer, de video van NOS op 3 bekijken die alle partijen kort uitlegt en de verkiezingsprogramma’s van de partijen lezen waar je interesse in hebt.

Klimaat

 Het klimaat is een van de belangrijkste onderwerpen in de politiek, elke partij heeft er wel iets over te zeggen. Het is zo relevant dat de boerenprotesten met betrekking tot de stikstofcrisis een eigen partij hebben doen ontstaan; de inmiddels befaamde BBB (BoerBurgerbeweging) onder leiding van lijsttrekker Caroline van der Plas. Deze partij heeft met de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen jaar zelfs de meerderheid behaald in iedere provincie. Ondanks dit is de partij sterk afgenomen in de peilingen voor de aankomende verkiezingen. De zogenaamde klimaatrevolutie is iets waar de BBB een luide tegenstander van is. Andere partijen die luid verkondigen geen interesse te hebben in een duurzamere maatschappij zijn het FvD, Belang van Nederland en de PVV.

Veel andere partijen beogen een duurzamer Nederland in de toekomst. Veel hiervan staan achter het gebruik van kernenergie om dit te bereiken, en dus vaak de aanleg van nieuwe kerncentrales. Dit wordt gesteund door bijvoorbeeld de VVD, Nieuw Sociaal Contract (de nieuwe ‘functie elders’ van Pieter Omtzigt) en het CDA. D66, weer onder leiding van Rob Jetten, is ook voorstander van de kernenergie wat een nieuwe richting voor hen is. Een duidelijke afwijking in mening komt vanuit GroenLinks/PvdA, die dit jaar een lijst en verkiezingsprogramma zullen delen tijdens de verkiezingen. Dit doen zij onder leiding van Frans Timmermans, een echte veteraan in de politiek. De focus op duurzaamheid is binnen de partij wel heel groot, Timmermans heeft in de Europese Commissie immers de klimaatwet gerepresenteerd.

Andere partijen die ook bezig zijn met de duurzaamheid van Nederland zijn de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren (PvdD). Vooral de PvdD met als lijsttrekker Esther Ouwehand is gecentreerd rondom de natuur en wil ‘planeet breed’ denken. Hiervoor heeft de partij een aantal voorstellen zoals de invoer van een maandelijkse persconferentie met betrekking tot het klimaat en de afschaffing van de vee-industrie.

Discriminatie

De partij BIJ1 heeft als fundament hun wijding tot het tegengaan van discriminatie in de samenleving en dan vooral institutioneel racisme. De kleine partij heeft deze verkiezingen een nieuwe lijsttrekker; Edson Olf die het op moet gaan nemen tegen de negatieve peilingen voor de partij tot nu toe. Ook de partij DENK heeft veel aandacht voor minderheden, vooral voor het bestraffen van moslimhaat. Wel relevant om hierbij te vermelden is dat DENK een anti-LHBTQ+ standpunt inneemt. Ook DENK heeft een nieuwe lijsttrekker die is voortgekomen uit de vaak rumoerige partij, namelijk Stephan van Baarle. Sindsdien is het binnen de partij ook rustiger dan gewoonlijk, ook al is Van Baarle niet minder uitdagend dan zijn voorganger.

De SGP, met nieuwe lijsttrekker Chris Stoffer, sluit zich aan bij het anti-LHBTQ+ standpunt van DENK, maar is tegen de groei van de Islam binnen Nederland. Ook heerst er een sentiment binnen de partij dat vrouwen geen plaats hebben binnen de politiek.

De SGP is niet de enige partij waar anti-islam sentimenten heersen. Erg opmerkelijk is dat de twee partijen die bekend staan voor deze sentimenten deze verkiezingen een andere invalshoek lijken te nemen. Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, richt zich tijdens de campagne niet alleen op jongeren met zijn vele advertenties op sociale media maar richt zich specifiek op moslimjongeren. En Geert Wilders, lijsttrekker van de PVV en het langstzittende kamerlid, is afgezwakt in zijn verkiezingsprogramma wat betreft de Islam.

Woningtekort

De woningnood is misschien wel het onderwerp dat het meest relevant is voor de grootste hoeveelheid studenten. Vrijwel iedereen is bekend met de moeite die het kost om een huis te vinden om te huren, laat staan te kopen. Of je nou nog thuis woont of al uit huis bent, dit is een nood waarmee vrijwel iedereen in onze generatie veel mee in contact zal komen.

GroenLinks/PvdA is duidelijk een goede optie voor studenten door de steun die ze hebben getoond voor maatregelen zoals de beperking van de stijging van huizenprijzen en de regulering van huurprijzen. Het CDA, met als nieuwe lijsttrekker Henri Bontenbal, en de ChristenUnie, met als nieuwe lijsttrekker Mirjam Bikker, hebben beide plannen aangedragen om ervoor te zorgen dat nieuwbouwwoningen bij jongeren terechtkomen.

De partijen die niet achter deze maatregelen staan zijn vooral de PVV, FvD en de VVD. Ook de VVD heeft een nieuwe lijsttrekker na het vertrek van Mark Rutte, na dertien jaar als premier. Dilan Yeşilgöz-Zegerius is het gloednieuwe gezicht van de VVD met als ambitie om als eerste vrouwelijke premier Het Torentje te bereiken.

In dit artikel heb ik geprobeerd een beknopt en laagdrempelig overzicht te geven van de standpunten van de prominente partijen over het klimaat, discriminatie en de woningnood. Ook wilde ik een aantal van de nieuwe lijsttrekkers introduceren aangezien het er vrij veel zijn. Dit artikel is uiteraard geen volledig overzicht van de programma’s van de genoemde partijen, maar een kleine introductie om het stemmen iets overzichtelijker te maken. Ik raad iedereen ten zeerste aan het verkiezingsprogramma van een partij door te nemen voordat je erop stemt, maar bovenal raad ik iedereen aan om te gaan stemmen. Laat je stem horen.

Video van NOS op 3 ‘De politieke partijen uitgelegd’ https://youtu.be/mYHYZ4aoeNI?si=cOkonZspzKJ1MKCs Officiële Stemwijzer                                                                          https://www.stemwijzer.nl/

About Post Author

Nonna van den Bos

In mijn artikelen zullen vooral maatschappelijke thema’s aan bod komen. Ik vind het bijvoorbeeld interessant om een beetje bij te houden wat er allemaal in de wereld gaande is, vooral in de politiek. Ook houd ik me veel bezig met maatschappelijke trends. Ik vind het leuk om onderwerpen te analyseren door ze helemaal uit elkaar te halen en met mijn eigen perspectief weer in elkaar te knutselen. Iets wat je daardoor ook zal tegenkomen in mijn artikelen zijn reviews of analyses van media.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Bestuursblog #65
Next post Bestuursblog #66
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!