Read Time:2 Minute, 55 Second

Lieve lezende lassers,

Op het moment dat ik dit schrijf is iedereen een lang weekend aan het vieren (het is Pasen) en begint het lekker weer te worden. Er breekt nu een rare tijd aan in het collegejaar. Enerzijds is het namelijk lekker weer en zegt je lichaam: ‘ga in een park liggen, ga je volstoppen met stokbrood en naar de blauwe hemel staren of sociaal doen’. Anderzijds wil je het jaar succesvol afronden, zijn er duizenden dingen om te doen en mogelijkheden voor plannen voor volgend schooljaar. Die drang om te relaxen draagt dus niet per se bij aan het voelen van minder stress voor mij. Na wat spitten door de aarde van het internet kwam ik onderzoek van het RIVM tegen. Hieruit blijkt dat in 2014 78 procent van de jongvolwassenen prestatiedruk ervoer en dat dit aan het toenemen is. Wij -de jongvolwassenen- hebben goede cijfers, een leuk sociaal leven, een uitgebreid CV en uitdagende, goedbetaalde baan nodig, denken we, om gelukkig te worden. Keer op keer vertel ik mezelf als het een drukke periode is ‘dat het volgende week weer wat rustiger wordt’. Zoals je eind blok 2 druk bent met tentamens, met de kerstdrukte denkt dat januari rustiger gaat worden, maar dat je in januari bezig bent met werken en midterms. Als kers op de taart merk ik de laatste tijd dat studenten (waaronder ikzelf) ook veel tijd besteden aan het vertellen aan elkaar hoeveel stress we hebben en hoe druk het wel niet is. Dan heeft iedereen het op de Atlas kamer over deadlines, toekomstplannen en stress waardoor je eigenlijk nog meer stress gaat voelen. Maar goed, het is lekker weer en dus duik ik een park in of het terras op na een zonnige kamerdag.

Pasen is voor mij dus zo’n keerpunt in het collegejaar dat het mooi weer gaat worden, dat ik steeds minder zin krijg in naar colleges gaan en steeds meer toeleef naar de zomervakantie. Sinds mijn eerste studiejaar ben ik me daar steeds bewuster van gaan worden. Nadat ik een online herkansing op vakantie moest maken (‘s nachts notabene, door het tijdsverschil), werd ik me bewust dat ik in blok 4 dus minder moeilijke of tijdsconsumerende vakken in moest plannen. Nadat een wijs LASser een paar weken geleden tegen me zei dat een rustige tijd niet aanbreekt tenzij je die zelf creëert, besefte ik me dat dit dus niet alleen opging voor vakken. Nu de kerst/winter/eerstehalfjaar/etc.-drukte voorbij is, wordt het tijd om bewuster vrije tijd te nemen en dus ook dingen te schrappen. Nee zeggen is de nieuwe luxe en een lege agenda is wat eerst een uitgebreid CV was. Je studietijd is er immers niet alleen om je kennis, sociale kring en werkervaring te vergroten, maar ook om te leren zelfstandig te zijn. Nu is de tijd om te experimenteren met de balans tussen rust en drukte en de toon te zetten voor later.

Zo, dit was mijn onsamenhangende pleidooi tegen de prestatiedruk met lentekriebels. Deze bestuursblog bevatte wellicht mooie woorden of herkenbare situaties, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan om hier iets daadwerkelijk mee te doen. Dat is iets wat ik zelf ook nog aan het leren ben, maar mocht je een keer ervaringen willen uitwisselen dan hoor ik die graag op de borrel. Heel veel succes alvast met blok 4 en mocht je ultieme stress-verlichtende tips hebben of weten hoe je concreet ruimte in je agenda maakt dan hoor ik het graag!

Kusjes, Madelief

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Monk & Robot – Becky Chambers
Next post Hello Goodbye
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!