Read Time:2 Minute, 37 Second

Linksom of rechtsom. Het rechtse blok tegenover de linkse wolk. Dat was waar deze verkiezingen over zouden gaan. Maar een frisse wind lijkt aangekomen. Uit het niets is een relatief nieuwe partij de grootste geworden in alle provincies. Nu zal er écht wat gaan veranderen. Toch?

De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas heeft veel kiezers aangesproken – kiezers die het vertrouwen in de politiek kwijt zijn en kiezers die eindelijk een alternatief zien voor de status quo. Uit de media lijken geluiden te komen dat de BBB een nieuwe, blijvende kracht is op het politieke toneel. In het NRC stond afgelopen week een kiezersonderzoek over het BBB. En wat bleek? Het electoraat bestond bijna exclusief uit kiezers van hogere leeftijd en met een lage* opleiding. Kiezers kwamen vooral van De PVV, de VVD, het CDA en niet-stemmers. Dat de BBB een blijvende kracht gaat zijn kan in mijn ogen enkel gebeuren als ze de plek van het CDA inneemt. Maar dit leidt niet tot grote veranderingen.

Waarom er naar mijn idee niks wezenlijks gaat veranderen? Om te beginnen staat er in het verkiezingsprogramma van de BBB nergens dat ze de bestuurscultuur willen gaan aanpakken, zoals premier Rutte dat ooit beloofde te doen. Daarbij zijn meerdere huidige problemen afkomstig uit een vastlopend ambtenarenapparaat; dezelfde waarmee de BBB haar eventuele bestuursfuncties mag gaan ondersteunen. Over stikstof kan ik helemaal kort zijn: er is Europese en Nederlandse wet- en regelgeving die onze doelen bepalen. Mocht de BBB hier nou toch omheen trachten te werken, lopen ze tegen een fundamenteel punt aan: ook zonder stikstofregels gaat het stikstofprobleem niet weg.

En al die kiezers dan, die hun hoop op Caroline en haar BBB hebben gevestigd? Die kiezers, die dachten dat Caroline en de BBB de politieke normen zouden doorbreken, en ze daarom als helden zien? Die kiezers zijn er ingetrapt. Eerst in Pim Fortuyn. Hij zou met zijn LPF Nederland veranderen. Toen kwam Geert Wilders, die met zijn PVV dan wel een blijvertje bleek, maar nooit (op Rutte 1 na) een serieuze positie had om veranderingen te brengen. Niet veel later zagen we Rita Verdonk, die met haar Trots op Nederland een nieuwe weg zou inslaan. Uiteindelijk zien we Thierry Baudet met zijn FvD veel succes boeken bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019. De partij zou de grote verandering brengen die Fortuyn beloofd had en meer, maar waarvan na vier jaar niet echt meer iets over is. En nu Caroline met haar BBB. Ze spreekt de gewone burger aan met haar authentieke uitstraling en haar down to earth debattechniek. Maar inhoudelijk is de partij geen haar beter dan haar voorgangers. De BBB is een populistische partij.

Maarten van Rossem sprak in zijn podcast (aflevering #379) over de BBB: hoe de hoop nu gevestigd is op Caroline, was het al vier keer op iemand gevestigd. Caroline is al de vijfde Messias.

Door: Justin

*Ik ben geen voorstander van het gebruik van termen als “hoog- en laagopgeleid”. Zelf gebruik ik dan ook liever “praktisch en theoretisch opgeleid”. Dit wordt, vooral door praktisch opgeleiden, als minder denigrerend beschreven. Maar omdat ik het NRC aanhaal, gebruik ik hun woordenschat.

About Post Author

Justin Klein Tank

In mijn columns en artikelen kom je veelal politieke en maatschappelijke thema’s tegen die op het moment van uploaden zeer relevant zijn. Mijn interesses liggen dan ook in dit gebied. Ik volg het maatschappelijk debat op de voet en haal mijn informatie uit veel verschillende journalistieke en wetenschappelijke bronnen. Mijn stukken zijn een analyse van deze informatie, en dus een analyse van onze samenleving. Maar bovenal vind ik schrijven erg leuk om te doen.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post <strong>Een vleugje lente</strong>
Next post <strong>Women Talking – vrouwelijkheid op haar mooist </strong>
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!