Read Time:2 Minute, 51 Second

Een klingelend kartonnen bekertje dat onder je neus geduwd wordt en vragende ogen. Of je misschien twee euro kunt missen? De laatste tijd word ik vaak aangesproken door bedelaars op straat. Ik vind het altijd zo’n dilemma of je geld moet geven of niet. Help je mensen er echt mee of maak je hun problemen alleen maar groter?

Als mensen het niet echt nodig hebben zouden ze het niet vragen. Maar de vraag is in hoeverre ze het goed zullen besteden. Wanneer je iemand geld geeft en diegene er een pakje sigaretten van koopt, heb je haar of hem niet echt vooruit geholpen. Er wordt vaak gezegd door hulpverleners dat geld geven niet veel nut heeft, omdat daklozen het zullen besteden aan drugs of alcohol. Maar is dat wel echt zo? Weten arme mensen niet waar ze hun geld aan uit moeten geven of weten ze dit juist extra goed? Je kent vast wel van die inzamelingsacties vroeger op school. Waarin je alles wat je maar kon missen kwijt kon. Een pak koekjes, een sjaal, oude sokken, alles werd naar arme landen gestuurd. Maar krijgen deze mensen niet liever geld dan random spullen? Weten zij niet zelf het beste waar ze behoefte aan hebben?

En als we het omdraaien, weten rijke mensen wel waar ze hun geld aan uitgeven? Wanneer ze nieuwe kleding kopen, terwijl hun kast al uitpuilt met truien. Of wanneer ze te veel eten hebben gekocht en de helft kunnen weggooien. Ik denk dat het vaak zo is dat hoe meer geld je hebt, hoe meer onnodige aankopen je doet. Dus wanneer we ons afvragen of daklozen ons geld wel goed zullen besteden, moeten we ons dan niet ook afvragen wat we zelf met dat geld zouden doen?

We kunnen gissen waar geld dat we aan daklozen geven heengaat, maar dit weten we nooit zeker. Wat zegt de wetenschap erover? Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de manier waarop armen hun geld besteden. Zo ook naar wat zij doen met zogenoemde cash transfers. Dat is geld wat direct gedoneerd wordt aan arme mensen, het is ‘gratis geld’. Uit een onderzoek van de Wereldbank blijkt dat de alcohol- en tabaksconsumptie daalt wanneer je armen gratis geld geeft via deze cash transfers. In 82 procent van de onderzochte gevallen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië bleek dit het geval te zijn. Nu is een paar euro aan daklozen geven natuurlijk wel anders dan grootschalige cash transfers. Maar het principe is hetzelfde. Aan arme mensen wordt gratis geld gegeven en ze kiezen zelf op welke manier ze het besteden.

De manier waarop mensen vragen om geld heeft veel invloed op of ze het ook daadwerkelijk zullen krijgen. Wanneer er een rare reden bij genoemd wordt is het niet zo aanlokkelijk om geld te geven. Er was laatst een man die me om geld vroeg voor een overnachting, maar zijn verhaal begon met: ‘Ik ben net vrijgekomen uit de gevangenis.’ Tja, als je mensen wilt afschrikken lijkt me dat wel de perfecte manier. Op de vraag of je mensen echt helpt door die twee euro te geven is geen eenduidig antwoord. Het kan in iedere situatie anders zijn. Gelukkig heb ik de helft van de tijd geen contant geld bij me, wat een lastige beslissing scheelt. 

Door: Mirte

Bibliografie:

Bregman, R. (2014).  Moet je een bedelaar geld geven? https://decorrespondent.nl/1434/moet-je-een-bedelaar-geld-geven/55130130-4ebbe100

About Post Author

Mirte Dophemont

Mijn interesses liggen soms ver uit elkaar, maar mijn artikelen zullen vaak creatief zijn of over maatschappelijke thema's gaan. Naast schrijven hou ik ook veel boeken lezen, dus je zult regelmatig ook boekentips van mij tegenkomen.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
50 %
Excited
Excited
50 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Bestuursblog #52: Een beetje minder
Next post Waarom we massaal onze stem moeten laten horen
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!