Read Time:2 Minute, 39 Second

Door: Adelheid

Mijn vorige bestuursblog ging over dromen (te vinden op de website van Atlas). Daarin was ik nog niet uitgepraat over dit onderwerp, dus zal ik het nu voortzetten. Ik vertelde over hoe ongrijpbaar dromen zijn, over hoe alles in dromen afwijkt van de werkelijkheid en over de mengelmoes van mijn gedachtes, gebeurtenissen, fantasieën, gevoelens, verlangens en angsten die in dromen samensmelten tot de raarste verhalen. Ik blijf er gefascineerd over. Élke nacht voelen mijn dromen zo echt en élke ochtend vraag ik me vervolgens af wat er nou precies gebeurde.  En wat ze betekende.

Ooit moest ik in de derde of vierde klas van de middelbare school voor filosofie de betekenis van mijn dromen opzoeken op de site www.grotebeer.net, één van de vele sites die beweren precies te weten wat de gebeurtenissen in je dromen betekenen. Deze site oogt als een zweverige en (wetenschappelijk gezien) zeer onbetrouwbare site. Ze geven uitgebreide verklaringen voor hele specifieke gebeurtenissen uit je dromen, die dan universeel zouden moeten gelden. Het is een erg vermakelijke en zeeeer verhelderende site.  Als ik bijvoorbeeld opzoek wat het betekent als mijn tanden uit mijn mond vallen – iets wat ik meerdere malen heb gedroomd, dan staat er: Als je droomt dat je je tanden verliest, dan staat dit voor je gevoel dat je machteloos bent in een situatie in je echte leven. Ik begon gelijk mijn leven te analyseren en inderdaad, de machteloosheid sloeg toe.

Nog een paar voorbeelden bij een paar random woorden. Omdat ze zo leuk zijn:

  • Kaal: wanneer je over een kale man droomt, gebruik dan je intelligentie om een romantisch of seksueel voorstel dat je krijgt af te wijzen.
  • Wetenschapper: Als je droomt over een wetenschapper, dan betekent dit dat je meer open mag staan voor nieuwe ideeën.
  • Bed: Een slordig bed staat voor een lastige relatie.

Ik zou willen dat ik dit soort uitspraken klakkeloos zou geloven, zodat ik simpelweg met minder vragen zou zitten over de betekenis van mijn dromen. Toch heb ik enige twijfels bij de bovenstaande verklaringen.  Ik vraag me af waar de link tussen de kale man en het seksuele voorstel vandaan komt. Ik zou die link in eerste instantie niet direct leggen. Verder zijn ze volgens mij geen grote fan van de wetenschap op deze website, gezien de wetenschapper wordt geassocieerd met een gesloten houding tegenover nieuwe ideeën. En over het bed. Blijkbaar heb ik een lastige relatie (want mijn bed is vaak slordig), maar met wie is mij nog onbekend.

Volgens mij zijn deze betekenissen verzonnen op een zondag middag aan de keukentafel, gebaseerd op de eerste associaties die bij deze mensen opkwamen. Deze associaties zijn natuurlijk super afhankelijk van hun cultuur en overtuigingen en kunnen simpelweg niet voor iedereen gelden. Dat je tanden uit je mond vallen, kan natuurlijk ook te maken hebben met de verschrikkelijke tandartsafspraak die je de vorige dag hebt gehad.

Er zijn wel ontzettend veel filosofische en wetenschappelijke verklaringen voor dromen, maar ik vond deze websites wel de moeite waard om ook even te benoemen. Misschien dat ik volgende keer even google scholar induik, om op zoek te gaan naar echte verklaringen van dromen.

Groetjes,

 Adelheid

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post <strong>Een wereld aan mogelijke verhaallijnen</strong>
Next post Tijdelijk voor slechts €2,00: Geluk!
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!