Read Time:2 Minute, 26 Second

Door: Daisy

Elke dag gaan we onze dag door, maar misschien sta je er niet vaak bij stil wat je nou precies doet. Naar school gaan, werken, fietsen: allemaal dagelijkse dingen. Maar als je er goed over nadenkt dan merk je dat bijna alles wat je doet een effect heeft en is alles en iedereen in de wereld met elkaar verbonden. Misschien hebben de dingen die je doet niet altijd een groot effect, maar het zorgt wel voor iets, terwijl je dat misschien niet altijd door hebt. Zo kan een kleine daad alsnog een groot gevolg hebben.

Als ik bijvoorbeeld een keer 10 seconden later van huis was gegaan, had ik mijn trein gemist. Dan was mijn dag mogelijk anders gelopen. Er kan dus eigenlijk best veel gebeuren in een paar seconden, ook al lijkt het heel weinig. Als je aan iemand een boek aanbeveelt en diegene gaat dat boek ook echt lezen, dan heb je invloed gehad op hoe die persoon zijn tijd, en dus een deel van zijn leven, besteedt. Op het moment dat je dit leest, heb ik ook een paar minuten van jouw dag beïnvloed. Misschien heb je ooit wel iemand geholpen of iets gezegd waar diegene nog lang over heeft nagedacht. Ook als je maar 5 minuten met iemand praat, kan het een blijvend effect hebben. Op die manier kunnen kleine interacties helpen met het vormen tot wie je nu bent.

Best bijzonder hoe een paar seconden of een paar woorden een deel van je leven anders hadden kunnen laten lopen. Stel je voor dat je niet op die ene plek op dat tijdstip was geweest, dan had je die ene persoon misschien wel nooit ontmoet. Hiermee wil ik dus zeggen dat kleine beslissingen die betekenisloos lijken, een grote impact kunnen hebben.

Het is soms best makkelijk om bij alles langs te gaan wat je in het verleden hebt gedaan en hoe die dingen het heden hebben beïnvloed. Maar het is iets waar je ook niet te lang mee moet zitten. Dat is iets wat ik zelf misschien wel te vaak doe. Terug denken aan gebeurtenissen, spijt krijgen van dingen en mezelf afvragen hoe het anders had kunnen lopen. “Wat was er gebeurd als ik dit had gezegd? Wat zou er zijn gebeurd als ik dat had gedaan? Heb ik de goede keuze gemaakt?” Toch moet je het uiteindelijk doen met de keuzes die je hebt gemaakt. Piekeren over hoe het mogelijk beter had kunnen gaan of anders had kunnen eindigen, verandert niks. 

Het heeft ook wel iets moois dat je met al je keuzes, groot en klein, jouw eigen verhaal aan het maken bent. Elke keuze opent een nieuw hoofdstuk en brengt je verder op je pad. Daarnaast ben je ondertussen aan het helpen die van een ander te vormen. Er zijn zoveel mogelijkheden van je leven en toch hebben al je daden je hier tot dit punt geleid. 

About Post Author

Daisy Verkade

Mijn artikelen gaan vaak over onderwerpen waar ik op dat moment over nadenk en ik probeer ook mijn creativiteit erin te uiten, zoals in de vorm van verhaaltjes en gedichtjes. Naast schrijven vind ik het ook leuk om boeken te lezen, muziek te maken en series te kijken.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Lützerath bleibt!
Next post Bestuursblog #50: Het mysterie van dromen – Deel 2
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!