Read Time:2 Minute, 30 Second

Door: Isa Baas

De negen leukste woorden. Lees elk woord hard op voor, anders voel je de vibe van het woord niet!

1. Shenanigans (Engels)

Het allerleukste woord in de gehele Engelse taal is, in mijn optiek, shenanigans. Het klinkt zo ontzettend gezellig. En ook lekker casual.

2. Tjokvol (Nederlands)

Tijdens saaie lessen op de middelbare school heb ik verteld dat tjokvol mijn favoriete woord was. Toen hebben we een prachtig lied geschreven:

Tjokvol, tot aan de nok vol

Ik heb pannenkoeken, in m’n koekenpan

En een bootzeil op mijn zeilboot

Er zit koolzuur in mijn zuurkool

Yeah.

3. Lagom (Zweeds)

Lagom betekent zoveel als ‘niet te veel en niet te weinig, precies goed, passend’. En dat kunnen we altijd allemaal wel gebruiken in ons leven, een beetje balans. Het sluit mooi aan bij Aristoteles die zei dat je altijd de Gulden Middenweg moet zoeken tussen twee emoties in. Zo zit tussen verkwisting en gierigheid de deugd vrijgevigheid, tussen losbandigheid en ongevoeligheid zit de deugd matigheid en tussen aanstellerij en lompheid zit de deugd gevatheid. Mooi hoe een notie van balans eigenlijk zo in allerlei culturen op een andere manier terugkomt.

4. Wispelturig (Nederlands)

Het woord wispelturig vindt Dhyana heel mooi en ik sluit me daarbij aan. De klank van het woord voelt in mijn beleving een beetje hetzelfde als de wind die door het riet ruist.

5. Joie de vivre (Frans)

Dit is een grappig woord, want je moet het ook zeggen met wat joie de vivre. Het leukste is als je het uitspreekt met een soort aanloopje en dan het woord zelf heel snel uitspreken: nnnn…joie de vivre. En natuurlijk heel Frans erbij kijken en gelijk na het zeggen natuurlijk een stokbrood eten met heel veel brie, om in de Franse sferen te blijven

6. Ö (Zweeds, spreek uit euh)

Dit is het kortste woord in het Zweeds, want het bestaat maar uit één letter. Ö betekent ‘eiland’. Het meervoud is öar.

7. Ho’oponopono (Hawaïaans)

Op de middelbare heb ik hier een presentatie over gegeven, maar ik moest toch even opzoeken wat het ook alweer was. Ik vind het een mooi woord omdat het een leuk ritme heeft als je het uitspreekt. Ho’oponopono is een Hawaïaans vergevingsritueel. Dus hierbij de aanmoediging om jezelf of iemand anders ergens voor te vergeven vandaag.

8. Hippopotomonstrosequippedaliofobie

Een zeer ironisch en sadistisch woord dat een fobie voor lange woorden betekent (niet gefact-checkt, dus don’t quote me on this one).

9. Eichhörnchenbrot (Duits)

Dit is een beetje een struikelwoord in het Duits. Voor de mensen die in Limburg wonen en die gewend zijn om wat Duitse invloeden in hun dialect te hebben is het mogelijk dat dit woord nog wel uit te spreken is. Voor de rest van ons is het struggelen. De twee ch-klanken zijn namelijk zo’n typische zachte Duitse -ch, net als in Ich. Gooi deze eens in Google Translate en probeer die klanken maar na te doen, lastiger dan je denkt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post De Student van Tegenwoordig
Next post Imme’s Favorieten
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!