Read Time:6 Minute, 29 Second

In het licht van het Cannes Film Festival 2023 dat de afgelopen twee weken plaatsvond, delen wij vandaag onze favoriete films met jullie. Veel kijkplezier!

Intouchables – Olivier Nakache & Éric Toledano (2011)

Hoogstwaarschijnlijk èn hopelijk heb je deze film ooit in je leven gezien. Voor mij en mijn omgeving één van de beste films die er zijn. Nadat Philippe (François Cluzet) een ongeval krijgt tijdens het paragliden moet deze rijke, hoogopgeleide man op zoek naar een mantelzorger. Tot ieders verbazing kiest hij voor Driss (Omar Sy), een jonge man uit de banlieus van Parijs die net uit de gevangenis komt. 

De muziek bij de film is gecomponeerd door Ludovico Einaudi en roert je, samen met het (waargebeurde) plot, enorm. 

Intouchables staat op Pathé Thuis. 

Dead Poets Society – Peter Weir (1989)

Op een jongenskostschool in Amerika krijgt John Keating (Robin Williams) de taak om op zijn oude middelbare school Engels te doceren aan een stel ongeïnteresseerd rijkeluis tiener. Toch weet Keating met zijn bijzondere manier van lesgeven de aandacht van de jongens te wekken én ze geïnteresseerd te raken in literatuur. Net als Keating in zijn tijd beginnen enkele jongens de Dead Poets Society, een club waarin ze gedichten (voor)lezen en schrijven en plezier maken, totdat ze een toneelstuk moeten opvoeren. 

Een schitterend plot, uiteraard uitstekend gespeeld door Robin Williams en zeer inspirerend. 

Dead Poets Society staat op Amazon Prime Video. 

Den skyldige (The Guilty) – Gustav Möller (2018) 

Asger Holm (Jakob Cedergren) is een politieagent die tijdelijk bij de alarmcentrale werkzaam is, wachtend op het rapport van een schietincident waarbij hij betrokken is geweest. Wanneer Asger een noodoproep krijgt van een ontvoerde vrouw, doet hij er alles aan om haar te helpen, maar het enige communicatiemiddel dat hij heeft, is de telefoon. Het wordt een race tegen de klok om haar te redden. 

Spannend plot, goed script en tot het einde blijf je op het puntje van je stoel kijken wat er zich voor je afspeelt. 

Den skyldige staat op Pathé Thuis, HBO Max en Amazon Prime Video. 

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain – Jean-Pierre Jeunet (2001)

Amélie (Audrey Tautou) is een bescheiden en verlegen vrouw die woont en werkt in Montmartre. Ze is serveerster in een café en smacht naar ware liefde en het vinden van de betekenis van het leven. Hoewel haar leven zich vooral voltrekt in haar hoofd, besluit zij het heft in eigen handen te nemen om liefde te vinden, totdat zij er achter komt dat zij vooral geluk ervaart door zich in te spannen voor het geluk van anderen. Dit verandert, wanneer zij in aanraking komt met een mysterieuze foto-verzamelaar, waar ze alles aan doet om zijn identiteit te achterhalen. 

Deze film is mede door de muziek van (Yann Tiersen) een zeer enerverende arthouse die je vanaf de eerste seconde bij de hand pakt en op reis neemt. 

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain staat op Pathé Thuis en Amazon Prime Video. 

Lion – Garth Davis (2016)

De film Lion is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en na aanleiding van het boek van Saroo Brierley (A Long Way Home) en gaat over de zoektocht van de Australisches student Saroo. Hij is geboren in India, maar op jonge leeftijd geadopteerd door een liefdevol gezin. Hij begint net zijn eigen leven op te bouwen, totdat hij door een toevallig voorval wordt hij geconfronteerd met zijn jongere zelf, zwervend door India, waarnaar hij een lange zoektocht start om zijn moeder, broeder en geboorteplaats te zoeken. 

Lion is een emotionele film over liefde, hoop, doorzettingsvermogen en het gemis van het onbekende. De rol van Saroo wordt ontzettend mooi vertolkt door Dev Patel (Slumdog Millionaire en Hotel Mumbai), waarbij de rollen vertolkt door Rooney Mara (The Girl With The Dragon Tattoo en Her) en Nicole Kidman (The Interpreter en Bombshells) en kreeg zes Oscar nominaties en won twee BAFTA Awards. Daarnaast moet er nog vermeld worden dat de muziek fenomenaal gecomponeerd is door Dustin O’Halloran en Hauschka.

Lion staat op Pathé en Amazon Prime Video.

Interstellar – Christopher Nolan (2014)

De natuurkundige en Nolan-liefhebbers kennen deze film waarschijnlijk al, maar voor wie houdt van een combinatie van fictie en sciencefiction, is dit een aanrader. Gesitueerd in een toekomstige planeet aarde die door klimaatverandering en de uitputting van grondstoffen is verwoest, worstelen enkele overgeblevenen om te overleven. Een groep geheime astronauten doet al jaren onderzoek naar het vinden van een bewoonbare planeet om naar te migreren, totdat oud-astronaut Joseph Cooper (Matthew McConaughey) hen per toeval met zijn dochter vindt en besluit om op reis te gaan in het heelal, wetende dat hij nooit meer terug komt. Wat volgt is een turbulente en indrukwekkende reis die in het teken staat van overleven, het achterlaten van familie, de relatie tussen een vader en zijn dochter, de wetenschap en het vinden van een wormgat in de buurt van Saturnus om voor een mensheid een nieuwe kolonie te stichten buiten de aarde. 

De film is geweldig vormgegeven, met een vleugje fantasie is de situatie uitstekend in beeld gebracht en dat komt mede door de hulp van theoretisch natuurkundige en Nobelprijswinnaar (2017) Kip Thorne, waardoor de film uiterst realistisch is.

Before I Fall – Russo-Young (2017)

Dezelfde dag steeds opnieuw moeten beleven, dezelfde gesprekken, dezelfde gebeurtenissen en hetzelfde desastreuze einde van de dag. Steeds opnieuw wordt Samantha Kingston wakker om weer dezelfde dag te moeten doormaken. Ze probeert van alles om de gekmakende timeloop waarin ze zich bevindt te doorbreken. Ik ga er niet te veel over verklappen, maar het is zeker een aanrader voor wanneer je houdt van spannende science fiction films. Voor de boekenliefhebbers is er ook een gelijknamige roman van Lauren Oliver. 

Before I Fall is te zien bij Pathé Thuis. 

The Grand Budapest Hotel – Wes Anderson (2014)

Eentje voor de Wes Anderson fans. Een legendarische manager raakt bevriend met een jonge medewerker die zijn vertrouweling wordt. Hij wordt beschuldigd van moord op de vrouw met wie hij een relatie had en die hem een heel duur schilderij heeft nagelaten. Het verhaal wordt verteld als een verhalende flashback, met een meesterlijke combinatie van schouw en spel. Ook de soundtrack geeft een iconische bijdrage aan het overbrengen van de film; beeld en geluid zijn niet los van elkaar te zien. Al met al een meesterwerk.

The Grand Budapest Hotel is te streamen op onder andere Disney+.

Nerve – Henry Joost, Ariel Schulman (2016)

Deze film volgt Vee die besluit deel te nemen aan het spel Nerve om te bewijzen dat ze ook avontuurlijk kan zijn. Nerve is een spel waar mensen deel kunnen nemen als ‘players’ of kunnen kijken als ‘watchers’. De ‘players’ moeten uitdagingen voltooien die worden bepaald door de ‘watchers’ en wanneer ze een uitdaging voltooid hebben krijgen ze geld. Alle uitdagingen moeten worden gefilmd zodat er meegekeken kan worden. Naarmate het verhaal vordert worden de uitdagingen steeds moeilijker en gevaarlijker en wordt er om een grote eindprijs gestreden. Het is een zeer spannende film.

Nerve is te zien op HBO Max en Pathé Thuis.

10 Things I Hate About You – Gil Junger (1999)

Deze film is een bewerking van de komedie De feeks wordt getemd van Shakespeare. We volgen de zussen Kat en Bianca. Bianca is populair en wordt begeerd door iedereen op Padua High School, waaronder Cameron. Echter mag Bianca pas daten als haar oudere, eigenwijze zus Kat dat ook doet. Kat staat bekend als een afschuwelijke heks waar niemand iets te maken mee wil hebben. Cameron schakelt de hulp in van Patrick om Kat te versieren om zo dichter bij Bianca te komen. De hoofdrollen worden vertolkt door Julia Stiles en wijlen Heath Ledger. De scène met het gedicht raakt mij altijd enorm.

10 Things I Hate About You is te zien op Disney+.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Over Bureaucratie
Next post Bestuursblog #58: vriendenboekje van Atlas, door 18!
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!