Read Time:2 Minute, 37 Second

Als kind bracht mijn vader mij elke zondag naar de bieb. Het was elke keer een klein avontuur, een kans om een hele dag lezend door te brengen en om met een stapel boeken weer naar huis te gaan. En nu ik erop terugkijk, waarschijnlijk ook een kans voor mijn moeder om wat rust te kunnen krijgen, zonder dat ik haar steeds lastig viel. Ik herinner me nog een van de stoelen, die met fluweel was bedekt en die voor mij haast op een troon leek. Een leestroon, waar ik kon gaan zitten met een goed boek. Waar de wereld om mij heen zou verdwijnen, om plaats te maken voor een spannendere wereld, met draken, spoken en spionnen. Maar meestal zat ik niet eens op een stoel om te lezen. Wanneer ik een goed boek had gevonden plofte ik meteen neer naast de boekenkast waar ik het uit had gehaald.

Inmiddels is die stoel niet meer in de bibliotheek, en is de bibliotheek zelfs verhuisd naar een ander (mooier) gebouw. Maar ik merk nu nog steeds dat de bibliotheek als een tweede thuis voelt voor mij, als een plek waar ik tot rust kan komen, weg van de buitenwereld. Er zijn maar weinig plekken waar ik mij buitenshuis zo comfortabel voel om te ontspannen en te doen wat ik wil. Veel openbare plaatsen zijn voor mijn gevoel plekken waar je alleen naartoe kunt om specifieke dingen te doen. In het park wandel je, of picknick je met vrienden, je kunt ook even op een bankje zitten, maar dat is het zo ongeveer en dan ook alleen als het mooi weer is. In een winkelcentrum winkel je en op de universiteit is er ten minste een beetje de verwachting dat je aan je schoolwerk werkt. Musea, restaurants, cafés, en bioscopen kom je niet binnen zonder te betalen of iets te kopen. Er is gebrek aan plekken waar je gratis heen kan om gewoon te ontspannen en de tijd door te brengen.

Bibliotheken zijn hier perfect voor. Zelfs zonder bibliotheekpas kun je er gratis naar binnen, en kun je genieten van de boeken, of even werken aan je schoolwerk, of je telefoon opladen, of zelfs gewoon even uit het raam staren en naar een podcast luisteren. De bibliotheek is voor mij een toevluchtsoord, een oase van rust te midden van de hectiek van het dagelijks leven. Het feit dat je er kunt zijn zonder een specifiek doel, zonder verplichtingen, maakt het een unieke plek. Ik kan me nog herinneren hoe ik als kind op de grond zat, omringd door boeken. Datzelfde gevoel van vrijheid en ontspanning omarmt me nog steeds elke keer als ik de bibliotheek binnenstap.

Dus, of je nu een enthousiaste lezer bent, in stilte wilt studeren, of gewoon een plek nodig hebt om te zijn, overweeg dan een bezoek aan de bibliotheek.  Het is niet alleen een plek om boeken te halen, maar ook een plek om te ontsnappen, te leren en te genieten van de rust van de bibliotheeksfeer. Misschien vind je daar wel je eigen plek van rust, waar je de wereld even kunt laten voor wat het is.

About Post Author

Chiara Merrill

Mijn interesses liggen vaak in veel verschillende hoeken en ik schrijf graag over wat dan ook mij op het moment interesseert. Ik heb wel een aantal langdurige interesses, dus verwacht wat artikels te zien over de geschiedenis en wat reviews van boeken. Het liefst schrijf ik over onderwerpen waar je niet zo vaak bij stilstaat. Ik duik dan ook vaak diep in willekeurige onderwerpen die niet heel sterk aan elkaar verbonden zijn.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Bestuursblog #67
Next post In Nederland kan je worden wat je wil
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!