Read Time:1 Minute, 33 Second

Er is een gedicht dat mij al jaren bezighoudt. Ik hoorde het voor het eerst tien jaar geleden, en sindsdien krijg ik het niet meer uit mijn hoofd. Destijds zag ik er de ernst er wel van in, maar dat het helaas zo actueel is geworden als nu, had ik nooit gedacht.

Zo zie ik vele parallellen met vandaag de dag, waarin we, soms onschuldig, soms ook niet, duizenden foto’s maken van de mensen en dingen om ons heen. We zijn onze eigen fotografen geworden en de telefoon is het visuele dagboek geworden. We maken foto’s van vrienden, de natuur, bijzondere gelegenheden etc. Maar ook van humanitaire rampen en van oorlog. Denk bijvoorbeeld aan de oorlog tussen Israël en Hamas, waarbij fotografen de enige mensen zijn die kunnen vastleggen en delen aan de wereld wat er daar precies gaande is: Genocide met wereldwijd, in de geschiedenis, nog nooit zo veel ooggetuigen als nu. 

Het doet mij allemaal denken aan het gedicht ‘Een foto’ van Willem Wilmink. Waarin duidelijk wordt dat één foto inderdaad meer zegt dan duizend woorden. Een gedicht dat je doet reflecteren naar je eigen gedrag en waar jij staat. Niet alleen nu, maar ook later in de geschiedenisboeken. 

Een foto – Willem Wilmink

Van die razzia’s zijn foto’s

Jonas Daniël Meijerplein

waar de Duitse militairen

joden aan het treiteren zijn

Een bange man met keurige

schoenen

lange jas en vlinderdas

wordt over het plein gedreven

of het daar een veemarkt was

Kijk, daar staan drie Duitse

soldaten

met een spottend lachje bij

en daar kijkt een vierde Duitser

misschien toch beschaamd, opzij

Stel je voor je zag die foto

van de man met vlinderdas

en je zou opeens ontdekken

dat het je eigen vader was

Soms moet ik er ook aan denken

hoe het die andere zoon vergaat

die ontdekte, kijk mijn vader

is die lachende soldaat

About Post Author

Yashwanti Puar

Thema’s zoals de maatschappij, globalisatie, mensenrechten en onrecht, (neuro)psychologie, ongelijkheid, ethiek en filosofie, duurzaamheid, geschiedenis, politiek en activisme staan veelal centraal in mijn artikelen en columns. Daarnaast lees ik graag kranten en boeken, ga ik graag naar het theater, kijk ik veel films en detectives ben ik altijd in voor een goed gesprek en een inhoudelijke discussie.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Een vreemde vrucht
Next post Vroeg bejaard als student
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!