Read Time:1 Minute, 58 Second

Falen. Een woord van vijf letters, maar toch met een grote betekenis erachter. Wat is falen nou precies? Het woordenboek zegt dat falen het volgende betekent: “mislukken, niet slagen, tekortschieten.” Als ik aan falen denk, denk ik aan iets fout doen wat dan heel erg is. Falen is een beetje iets abstracts. In de zin dat falen voor iedereen een andere betekenis kan hebben: de een ziet misschien iets als falen wat de ander niet zo ziet. Op verschillende momenten kan je denken dat je iets hebt gefaald, bijvoorbeeld met school of met werk. 

Ik denk dat de meeste mensen wel eens het gevoel hebben gehad dat ze hebben gefaald of dat ze bang zijn om te falen. Ook al zegt niemand het direct tegen je, het gevoel kan er toch zijn. Een onuitgesproken gevoel dat als iets niet lukt, je gelijk hebt gefaald. Vaak is er ook een druk om te presteren en om alles goed te doen, omdat het voelt alsof iedereen meekijkt of omdat je een doel voor jezelf hebt gezet. Verwachtingen zijn opgesteld door de samenleving, maar ook door jezelf. We moeten het goed doen op school, we moeten een goede baan vinden. Wanneer je niet aan die verwachtingen voldoet kan het misschien voelen alsof je faalt. 

Falen klinkt zo negatief. Dat is natuurlijk ook wel de bedoeling van het woord, maar het kan je ook slechter laten voelen om iets kleins. Als je bijvoorbeeld één keer een kleine fout maakt, maar je het falen gaat noemen, kan je er meer mee zitten terwijl het niet zo erg is. Het woord klinkt zo negatief terwijl fouten maken mag. Wanneer iets niet lukt of als je iets fout doet betekent het niet gelijk dat je faalt. We moeten gewoon ons leven leiden losstaand van of je dingen faalt of niet. Sommige dingen lukken pas na twee of drie keer, andere dingen lukken misschien nooit. En dat is oké, die dingen zijn dan niet een deel van jouw verhaal. 

Aan het einde van de dag maken we allemaal wel eens fouten. Falen is dus alleen maar een woord om het maken van fouten erger te laten klinken dan dat het is. Misschien moeten we het woord falen niet meer gebruiken. Over onszelf in ieder geval. Een stoel kan nog best falen wanneer die uit elkaar valt.

Door: Daisy

About Post Author

Daisy Verkade

Mijn artikelen gaan vaak over onderwerpen waar ik op dat moment over nadenk en ik probeer ook mijn creativiteit erin te uiten, zoals in de vorm van verhaaltjes en gedichtjes. Naast schrijven vind ik het ook leuk om boeken te lezen, muziek te maken en series te kijken.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Goed niet goed genoeg
Next post Falen: kijk-, luister- en leestips!
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!