Read Time:2 Minute, 35 Second

Het is toch eigenlijk fantastisch dat we kunnen vliegen, dat we een deel van ons geld kunnen inruilen om als vogels door de lucht te zweven. Maar zo licht en soepel als een vogel vliegt, gaat het bij ons helaas niet. Een hoop herrie, materiaal, en niet te vergeten een gigantische hoeveelheid vervuilende stoffen, nemen we mee de lucht in.

Of ik even een weekendje naar Milaan zou kunnen komen. Het klinkt zo simpel en gemakzuchtig, terwijl er van alles bij komt kijken. Mijn nicht studeert een half jaartje in Milaan, een grote wereldstad en supergaaf natuurlijk. Nou heeft ze al een paar keer benadrukt dat ik wanneer ik tijd en geld heb, even langs moet komen. Wat me natuurlijk erg leuk lijkt, maar even het vliegtuig pakken voelt toch niet zo simpel.

Ik heb eigenlijk met mezelf de afspraak gemaakt dat ik zeker niet meer dan één keer per jaar met het vliegtuig zou gaan. En dit jaar zou ik al met vriendinnen een keer ver weg willen. Maar ja, dan zou ik niet ook naar Milaan kunnen gaan. KLM had gelukkig een creatieve oplossing voor mijn morele kwesties: gewoon een paar bomen laten planten! Via hun CO2-ZERO programma kun je alle uitstoot die je veroorzaakt met je reis compenseren door met een beetje extra geld bij te dragen aan herbebossingsprojecten.

Het klinkt mooi, maar werkt het echt? Experts zijn nogal sceptisch over dit idee. Het duurt tientallen jaren voordat een boom die nu geplant wordt, ook daadwerkelijk CO2 uit de lucht haalt. Je vliegt dus nu, en zou dit “compenseren” over een periode van tien jaar. De klimaatcrisis is echter niet iets wat zomaar naar de toekomst verschoven kan worden, dat is iets wat we al jaren doen, als een massale vorm van uitstelgedrag. Het is een probleem dat nu speelt en dat ook nu aangepakt moet worden. Daarnaast zorgt het planten van nieuwe bomen er niet voor dat bestaande bossen en natuurgebieden worden beschermd, waardoor het compensatie-effect zomaar in rook zou kunnen opgaan.

Dit heet greenwashing: wanneer bedrijven zich groener voordoen dan ze eigenlijk zijn. Dat is bij veel bedrijven zoals KLM en Shell terug te zien. Door te benadrukken welke dingen ze wel goed doen, verdoezelen ze dat ze eigenlijk de grootste bijdragers zijn aan de klimaatcrisis.

Maar wie kritisch blijft nadenken kan wel bedenken dat klimaatcompensatie niet echt een goede oplossing is. Klimaatuitstoot is immers niet iets wat te ‘compenseren’ valt, het moet juist bestreden worden. Ook kan het averechts werken, mensen die twijfelen of ze wel zoveel moeten vliegen, denken dat het met klimaatcompensatie toch gerechtvaardigd is. Hierdoor kunnen mensen juist meer gaan vliegen. Ik denk dat ik mijn weekendje Milaan toch maar op een andere manier moet waarmaken. Bomen planten om je vlieggedrag te compenseren klinkt mooi, maar ik denk dat het enige wat je echt compenseert wellicht je schuldgevoel is.

Milieudefensie. 2 mei 2022. Wat is CO2-compensatie en waarom schiet het klimaat er niets mee op? https://milieudefensie.nl/actueel/co2-compensatie-wat-is-het-en-waarom-schiet-het-klimaat-er-niets-mee-op

About Post Author

Mirte Dophemont

Mijn interesses liggen soms ver uit elkaar, maar mijn artikelen zullen vaak creatief zijn of over maatschappelijke thema's gaan. Naast schrijven hou ik ook veel boeken lezen, dus je zult regelmatig ook boekentips van mij tegenkomen.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Previous post Laat je inspireren
Next post Dierenweetjes
Gastschrijver worden?

KLASsepost is altijd op zoek naar gastschrijvers die hun persoonlijke, maatschappelijke, ideologische of grappige verhalen met het LAS-publiek willen delen. Dus heb jij nog een tekst, gedicht, fotoserie of shortfilm liggen die je eindelijk durft te delen? Of begint de inspiratie te borrelen om nieuwe dingen te gaan creeëren? Meld je dan nu aan als gastschrijver!